Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 63-godišnjak i naložene mjere opreza

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon primitka kaznene prijave Policijske postaje Umag-Umago, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 63-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela protiv braka, obitelji i djece nasiljem u obitelji iz čl. 179.a Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo protiv života i tijela tjelesnom ozljedom iz čl. 117. st. 1. i 2. KZ-a. (27. 9. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 30. svibnja 2015. pa do 23. rujna 2019., u obiteljskoj kući, protivno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, svjestan da svojim ponašanjem kod svoje supruge izaziva strah za njezinu sigurnost te ju dovodi u ponižavajući položaj pa pristajući na to, upućivao joj uvredljive i pogrdne riječi te bio fizički nasilan, a što je sve kod njegove supruge izazvalo tjeskobu i strah kako će joj nauditi.
Postoji osnovana sumnja da je u istom razdoblju, protivno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, svjestan da svojim ponašanjem kod svoje kćeri izaziva strah za njezinu sigurnost te ju dovodi u ponižavajući položaj pa pristajući na to, upućivao joj psovke i uvrede koje su kod nje izazvale tjeskobu i strah kako će joj nauditi, te je 23. rujna 2019., kako bi ju tjelesno ozlijedio, bio fizički nasilan uslijed čega je ona zadobila tjelesne ozljede.
Okrivljeniku su naložene mjere opreza zabranom uznemiravanja žrtvi kaznenog djela i to supruge i kćeri okrivljenika (čl. 98. st. 2. toč. 9. Zakona o kaznenom postupku) zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći da se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza.