Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitana dvojica okrivljenika i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je zaprimljena kaznena prijava Policijske postaje Buje-Buie, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokazne radnje prvog ispitivanja srpskog državljanina (1981.) i makedonskog državljanina (1979.) te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno počinili kazneno djelo protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, iz čl. 326. st. 1. u vezi s čl. 36. st. 2. Kaznenog zakona. (29. 7. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 26. do 27. srpnja 2019. za dogovorenu novčanu nagradu u iznosu od ukupno 14.000,00 eura sudjelovali u protuzakonitom prevoženju kroz Republiku Hrvatsku državljana Irana i Iraka, među kojima je bila žena i nekoliko maloljetne djece, koji su bez potrebnih putnih isprava došli u Republiku Hrvatsku radi njihova protuzakonitog prevoženja i prebacivanja u Republiku Sloveniju. Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenik na području grada Novske, u teretno vozilo kojim je upravljao, ukrcao navedene strane državljane, dok je prvookrivljenik bio u funkciji ''prethodnice'' od Novske prema državnoj granici sa Republikom Slovenijom na području Istarske županije i pritom javljao drugookrivljeniku položaje policijskih ophodnji u kontroli cestovnog prometa radi njihova izbjegavanja i u komunikaciji mobilnim uređajima davao mu upute o ruti kretanja. Osnovano se sumnja da su okrivljenici na opisani način dovezli strane državljane preko područja Republike Hrvatske do mjesta Livade, gdje su ih zaustavili i zatekli policijski službenici.
Na temelju prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu, istražna sutkinja Županijskog suda u Puli-Pola odredila je prvookrivljenom srpskom državljaninu istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku) uz zamjenu za jamstvo u iznosu od 70.000,00 kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu naložilo je drugookrivljenom makedonskom državljaninu mjere opreza obveze redovitog javljanja državnom tijelu svakih sedam dana (čl. 98. st. 2. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) te privremeno oduzimanje putne isprave za prijelaz državne granice (čl. 98. st. 2. toč. 7. Zakona o kaznenom postupku), zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći kako se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza.