Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjakinje zbog nepružanja pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi je, nakon provedenog istraživanja, 31. svibnja 2019. podiglo optužnicu protiv 40-godišnje hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. Kaznenog zakona/11. (6. 6. 2019.)

Okrivljenicu se tereti da se 30. prosinca 2018. oko 18,35 sati u Jakšiću; nakon što je prouzročila prometnu nesreću u Osječkoj ulici kod broja 94, upravljajući osobnim vozilom marke VW Golf požeške registarske oznake te vozilom naletjela na 35-godišnju pješakinju, hrvatsku državljanku, i oborila ju na tlo (pješakinja je pritom zadobila tjelesne ozljede); iako svjesna da je time izazvala opasnost za tijelo pješakinje, nije zaustavila i pružila joj pomoć nego je napustila mjesto nesreće, unatoč tome što je bila u mogućnosti pružiti pomoć ozlijeđenoj pješakinji bez ikakve ozbiljne ugroze za sebe ili drugoga.
S obzirom da se u postupanju okrivljene 40-godišnje hrvatske državljanke ostvaruju i elementi prekršaja iz članka 199. stavak 2., članka 163. stavak 4. i članka 47. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ovo je državno odvjetništvo prije podnošenja optužnog prijedloga Prekršajnom sudu u Požegi, postupilo sukladno odredbi članka 109.a stavak 1. Prekršajnog zakona, te je okrivljenoj počiniteljici prekršaja upućena pisana obavijest o prekršaju za koji se protiv nje namjerava podnijeti optužni prijedlog te o pravima u postupku.