Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
Ispitani 38-godišnjak i 41-godišnjakinja te predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi je, povodom kaznene prijave Policijske uprave požeško-slavonske, 10. travnja 2021. ispitalo 38-godišnjaka i 41-godišnjakinju (belgijski državljani) zbog postojanja osnovne sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 2. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona. (12. 4. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 9. travnja 2021., između 05,30 sati i 06,30 sati, na području Brodsko-posavske županije, po prethodnom dogovoru o zajedničkom djelovanju u nakani da se nepripadno imovinski okoriste, ilegalnim prevoženjem osoba za koje su znali da su nezakonito bez potrebnih putnih isprava ušle u Republiku Hrvatsku, prema dobivenim uputama nepoznatih organizatora krijumčarenja ljudi, za unaprijed obećanu naknadu, na nepoznatoj lokaciji, u osobni automobil belgijskih registarskih oznaka, preuzeli i smjestili u putnički prostor, ali i u prtljažni prostor koji nije bio namijenjen prijevozu osoba, strane državljane. Osnovano se sumnja da su ih prevozili prema državnoj granici s Italijom gdje su po završenom prijevozu trebali dobiti novčani iznos od 5.000,00 eura, ali su ih između mjesta Gradac i Sesvete uočili i zaustavili policijski službenici.
Ovo državno odvjetništvo je, nakon provedenog ispitivanja, predložilo sucu istrage nadležnog suda određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog osnova iz članka 123. st. 1. točka 1., 2. i 3. ZKP/08, koji je sudac istrage odbio i okrivljenike pustio na slobodu. Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podnijet će žalbu na rješenje suca istrage.