Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv dvoje rumunjskih državljana

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podiglo je pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv rumunjskog državljanina (1972.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela krađe iz čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona u stjecaju s produljenim kaznenim djelom računalne prijevare iz čl. 271. st. 1. KZ-a te protiv rumunjske državljanke (1977.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela krađe iz čl. 228. st. 1. KZ-a u stjecaju s jednim kaznenim djelom računalne prijevare iz čl. 271. st. 1. KZ-a. (3. 9. 2015.)

Okrivljene se tereti da su, zajedno, 21. srpnja 2015. u trgovačkom centru u Novigradu; u cilju da neosnovano dođu do tuđih stvari i novca; dok je 38-godišnjakinja pazila da netko ne naiđe, 43-godišnjak iskoristivši nepažnju oštećenika uzeo torbicu s novčanikom, osobnim dokumentima i novcem (novce i stvari zadržali za sebe), te 27. srpnja 2015. u trgovačkom centru u Puli; u cilju da neosnovano dođu do tuđih stvari i novca te se protupravno okoriste; 43-godišnjak iskoristivši nepažnju oštećene uzeo njezin novčanik, u kojem se uz novac i osobne dokumente nalazila kartica s PIN-om te ga predao 38-godišnjakinji. Nakon toga su iskoristivši bankovnu karticu i PIN putem bankomata pristupili računu oštećene i podigli 2.500,00 kuna.
Okrivljenog 43-godišnjaka se tereti da je 18. srpnja 2015. u Puli; kako bi se neosnovano imovinski okoristio; uporabom kartice oštećenog i pripadnog joj PIN-a, do kojih je neovlašteno došao, putem bankomata pristupio računu oštećenog i s njega u dva navrata podigao ukupno četiri tisuće kuna, te da je 24. srpnja 2015. u trgovačkom centru u Vodnjanu; u cilju da neosnovano dođe do tuđih stvari i novca; iskoristivši nepažnju oštećenika, uzeo mu novčanik s osobnim dokumentima i novcem. Tereti ga se i da je 27. srpnja 2015. u Puli; u cilju da neosnovano dođe do tuđih stvari i novca te se protupravno okoristi; iskoristivši nepažnju oštećenog, iz džepa njegovih hlača, uzeo i odnio sa sobom novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti te bankovna kartica s kojom je u dva navrata pristupio računu oštećenog i podigao ukupno četiri tisuće kuna. 
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenih i to protiv 43-godišnjaka zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku), a protiv 37-godišnjakinje zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku).