Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 6. KZ-a te devet kaznenih djela neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a; protiv hrvatskog državljanina (1949.) zbog pomaganja u kaznenom djelu neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a te protiv hrvatske državljanke (1965.) zbog pomaganja u kaznenom djelu neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a i kaznenog djela nedozvoljene trgovine iz čl. 264. st. 1. KZ-a. (7. 12. 2016.)

Okrivljenog 56-godišnjaka se tereti da je 23. ožujka 2016.; protivno uvjetima iz Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju dobave tvari za povećanje mase droge heroin; spremio u osobno vozilo dvije PVC vreće sadržaja mješavine lijeka paracetamola i kofeina (ukupno težine 46,41 kilograma) te uputio 51-godišnju hrvatsku državljanku da tu tvar preveze preko granične crte u Republiku Hrvatsku. Ona je to i učinila kako bi mu nabavom tvari za povećanje mase droge heroin pomogla u prodaji te droge.
Okrivljenog 56-godišnjaka se tereti i da je 6. svibnja 2016. u općini Medulin; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga; dvojici hrvatskih državljana neovlašteno prodao za sada neutvrđenu veću količinu droge heroin koju su ta dvojica kupaca izmiješali sa smjesom paracetamola i tako dobili ukupnu masu droge heroin u količini od 2137,33 grama.
Ujedno, okrivljenog 56-godišnjaka se tereti da je 23. kolovoza 2016. na graničnom prijelazu Kaštel; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju daljnje neovlaštene prodaje; u osobnom vozilu držao paket sa 497,61 grama droge heroin koji je gurnuo policijskoj službenici granične policije PP Buje u ruke tijekom granične kontrole, a potom se udaljio. Tom je prilikom u osobnom vozilu držao još devet paketa droge heroin (ukupno bruto težine 4476,83 grama), dok je u Puli držao šest vreća sa sadržajem 34842,6 grama lijeka paracetamol koji je namijenjen povećanju mase droge heroin.
Tereti ga se i da je od 29. ožujka 2016. do 20. lipnja 2016. u Puli i Valturi; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga; u šest navrata hrvatskom državljaninu neovlašteno prodao zasad neutvrđenu količinu heroina.
Okrivljenog 67-godišnjaka se tereti da je 25. travnja 2016.; protivno uvjetima iz Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju dobave tvari za povećanje mase droge heroin; u Republici Sloveniji od nepoznate osobe preuzeo neutvrđenu veću količinu lijeka paracetamol kako bi pomogao 56-godišnjaku da pribavi takve tvari te da miješanjem droge heroin i lijeka paracetamol poveća masu droge heroin namijenjenu za daljnju neovlaštenu prodaju. Taj je lijek zajedno s osobom kojoj je tvar bila namijenjena spremio u vreće i potom u prtljažni prostor svog osobnog automobila, a potom ju je automobilom prevezao do Pule gdje ju je preuzeo 56-godišnji okrivljenik. Od ukupne veće količine 67-godišnjak je 30. kolovoza 2016. u Puli držao 998,33 grama mješavine navedenog lijeka.
Optužnicom se tereti 51-godišnjakinju da je u ožujku 2016. godine u Puli; protivno Zakonu o trošarinama; neovlašteno kupila 4,83 kilograma rezanog duhana koji nije bio označen markicom Ministarstva financija Republike Hrvatske.

U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor koji je određen protiv 56-godišnjeg okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) bez mogućnosti jamstva.