Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitan 55-godišnjak, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Nakon što je Policijska postaja Rovinj-Rovigno podnijela posebno izvješće protiv hrvatskog državljanina (1963.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 7. listopada 2018. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. KZ-a, kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a, kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 243. st. 1., 3. i 4. u svezi čl. 34. KZ-a, kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz čl. 118. st. 1. u svezi s čl. 34. KZ-a i kaznenog djela neovlaštenog slikovnog snimanja iz čl. 144. st. 1. KZ-a. (9. 10. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 31. kolovoza 2018. u svojoj kući u blizini Kanfanara, u cilju da uplaši, ustraši i uznemiri oštećenika, neosnovano se imovinski okoristi, te da ga teško tjelesno ozlijedi, onesvijestio ga udarcem šalicom u glavu i zatim vezao "lisicama". Kad je oštećenik došao k svijesti, osnovano se sumnja da ga je okrivljenik udario bejzbol palicom po glavi i time ga ponovno onesvijestio, a nakon što je oštećenik došao k svijesti, udario ga je šakom i odvukao izvan kuće gdje ga je nastavio udarati bejzbol palicom uz prijetnje usmrćenjem te zatražio isplatu deset tisuća eura. Nakon toga je pustio oštećenika, no mobitelom ga je, zajedno s još jednom osobom, slikao tijekom opisanog postupanja. Osnovano se sumnja i da je od 31. kolovoza 2018. do 5. listopada 2018. putem drugih osoba prijetio oštećeniku, kao i da je 5. listopada 2018. putem druge osobe prijetio oštećeniku, a ujedno i toj osobi prijetio usmrćenjem. Oštećenik mu nije isplatio traženi novac već je o svemu izvijestio policiju.
Protiv okrivljenika je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP-a) koji je sudac istrage rješenjem prihvatio.