Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv 49-godišnjaka zbog dvije prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja dva kaznena djela prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (10. 3. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da se od prosinca 2014. do ožujka 2016. godine u Rovinju i Rijeci; u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti; predstavljao lažnim identitetom ženi s kojom je stupio u odnos te joj predočio kako je teško obolio i kako mu je potrebno skupo liječenje u Švicarskoj. Navedeno je kod nje izazvalo osjećaj empatije i želje da mu pomogne pa mu je u više navrata; uvjerena da je okrivljenik bolestan i da mu treba novac za liječenje u inozemstvu; predavala različite novčane iznose u ukupnom iznosu od 84.523,50 kuna. Tereti ga se i da joj je u više navrata lažno govorio da ide u Švicarsku i da se tamo liječi iako je cijelo vrijeme bio na području Republike Hrvatske.
Optužnicom ga se tereti da je tijekom srpnja i kolovoza 2016. godine u Rijeci; u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti; na isti način kao i prvoj ženi, pristupio drugoj ženi predstavivši se lažnim identitetom te mu je ona na ime posudbe predavala različite novčane iznose odnosno ukupno 163.000,00 kuna. Okrivljenik je znao da neće u cijelosti vratiti taj iznos te joj je u više navrata lažno govorio kako ide u Švicarsku i da se tamo liječi, iako je cijelo vrijeme bio na području Republike Hrvatske. Kasnije joj je, na njeno traženje, vratio iznos od 34.000,00 kuna dok je ostatak zadržao za sebe.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP-a).