Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv trojice rumunjskih državljana

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podiglo je pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv trojice rumunjskih državljana (1987., 1986. i 1990.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. t. 1. u svezi s čl. 228. st. 1. i čl. 52. Kaznenog zakona. (10. 5. 2016.)

Okrivljenike se tereti da su od 7. ožujka 2016. do 10. ožujka 2016.; u nakani da neovlašteno dođu do novca; iz 35 bankomata različitih banaka postavljenih u Osijeku, Zagrebu, Vrbovcu, Sesvetama, Pitomači, Ivanić Gradu, Karlovcu, Jastrebarskom, Klinča Selu, Dugoj Resi, Rijeci, Ićićima i Labinu, na otvore za isplatu novca, lijepljenjem postavljali lažnu masku, tzv. „cash-trapping“, koja sprječava da novac izađe iz bankomata kroz za to namijenjen otvor nego ostaje blokiran i zalijepljen na uređaju na izlazu iz bankomata. Nakon što bi korisnik bankomata korištenjem bankovne kartice zatražio isplatu određenog iznosa novca koja bi mu potom bila odobrena i registrirana/knjižena, ali ne i isporučena, po udaljenju korisnika, okrivljenici su iz bankomata podesnim alatom izvukli novca u ukupnom iznosu od najmanje 19.800,00 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela.