Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon dovršene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 4. Kaznenog zakona te protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2. i 6. KZ-a. (15. 5. 2017.)

Optužnicom se okrivljenog 23-godišnjaka tereti da je 8. kolovoza 2016. oko 23,40 sati u Puli, upravljao vozilom njemačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice 119. brigade, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i svjestan da svojim postupanjem može izazvati opasnost za život i tijelo ljudi pa i pristajući na to. Tereti ga se da je upravljao brzinom od najmanje 100 km/h (ograničenje brzine je 50 kilometar na sat)  neprilagođenom osobinama ceste, gustoći prometa i preglednosti te da je pretjecao preko pune crte kolonu od najmanje osam vozila.
Optužnicom se okrivljenog 45-godišnjaka tereti da je istovremeno; protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama; upravljajući vozilom švicarskih registarskih oznaka započeo skretanje ulijevo na parkiralište bez da se uvjerio kako tu radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu, lakomisleno smatrajući kako neće izazvati opasnost za život i tijelo ljudi.
Zbog opisanih radnji obojice okrivljenika došlo je do udara vozila švicarskih registarskih oznaka u desnu bočnu stranu vozila njemačkih registarskih oznaka te je, uslijed udarca, vozilo njemačkih registarskih oznaka nastavilo nekontrolirano kretanje u lijevo pri čemu je naletjelo na tri pješakinje koje su se kretale izvan kolnika prometnice. Od udarca i odbacivanja dvije su pješakinje preminule, dok je jedna pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede.