Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode i teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja ljudima iz čl. 106. st. 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 2. i 3. KZ-a i kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. KZ-a te protiv hrvatske državljanke (1985.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja ljudima iz čl. 106. st. 1. KZ-a i kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 2. i 3. KZ-a. (20. 10. 2016.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su od rujna 2015. godine do 17. srpnja 2016. u Poreču; u nakani da hrvatska državljanka (1973.) bez plaće radi za njih koristeći činjenicu da nema financijskih mogućnosti za samostalan život, a za vrijeme dok je za njih neprijavljeno obavljala poslove djelatnika u kuhinji i poslove ugostiteljstva, kao i kućne poslove; zlostavljali ju psihički i fizički. Tereti ih se da su joj tijekom navedenog razdoblja držali pod nadzorom njen mobilni telefon, učestalo joj govorili kako nema kamo otići i kako mora raditi radi otplate pretjerano određenog duga te kako je njezini roditelji ne žele istovremeno joj prijeteći kako će nauditi njoj i njezinim roditeljima i sestrama ako otiđe od njih. Tereti ih se da su joj stavili vrećicu na glavu i gušili je te da joj je 31-godišnjakinja u jednom navratu škarama ošišala kosu, a u drugom navratu ju je natjerala da se sama ošiša ispred nje.
Okrivljenike se tereti da su oštećenicu u više navrata ozlijedili odnosno da joj je 31-godišnjakinja prolila solnu kiselinu po leđima, gasila opuške cigareta na tijelu te ju oštricom noža ubadala u predjelu lijevog bedra i stražnjice kao i da je u više navrata zatražila od 32-godišnjaka da ju istuče pred njom nakon čega ju je okrivljeni 32-godišnjak u više navrata udarao rukama po glavi i tijelu te ju oštricom noža porezao u predjelu lijevog ramena zbog čega je oštećenica zadobila tjelesne ozljede (više opeklina i ubodnih i reznih rana). Okrivljenike se tereti da su u cilju sprječavanja slobodnog kretanja oštećenice, a kada bi joj se vidjele ozljede po tijelu, zatvorili ju u dva navrata tijekom veljače i ožujka 2016. godine bez hrane i vode, prvo u ostavi stana pet do šest dana (spavala na podu) i potom u spavaćoj sobi stana na dva dana (povremeno su je puštali u toalet).
Okrivljenog 32-godišnjaka se tereti da je 17. srpnja 2016.; u namjeri da oštećenicu teško tjelesno ozlijedi; zatvorenim je šakama udario više puta u glavu u predjelu lica zbog čega je zadobila teške ozljede (dvostruki prijelom donje čeljusti, prijelom desne gornje čeljusti, izbijen drugi donji sjekutić desno, prijelom desne jagodične kosti bez pomaka, prijelom nosnih kostiju bez pomaka, krvni podljevi lica ispod oba oka i duž lijevog obraza, krvni podljevi donje čeljusti lijevo sve do brade i gornjeg dijela nosa te područja prsne kosti).
Kod oštećenice je opisano postupanje oboje okrivljenika izazvalo strah za nju i članove njene obitelji te osjećaj bespomoćnosti i ovisnosti o njima čime su je natjerali da radi za njih bez ikakve plaće.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora koji je određen protiv 32-godišnjeg okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) bez mogućnosti jamstva, dok je protiv 31-godišnje okrivljenice predloženo određivanje mjera opreza zabrane približavanja oštećenici i zabrane uspostavljanja i održavanja veza s njom (čl. 98. st. 2. t. 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku).