Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv šestero okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv dvoje bugarskih državljana (1974. i 1993.) zbog počinjenja dva kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. KZ-a i jednog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (23. 12. 2016.)

Istom optužnicom tereti se i četvoricu bugarskih državljana (1988., 1968., 1992., 1988.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. KZ-a i jednog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. KZ-a.

Optužnicom se 42-godišnjaka i 23-godišnjakinju tereti da su početkom studenog 2016. godine; prema prethodnom dogovoru s više drugih osoba; iz koristoljublja protuzakonito prevozili kroz Republiku Hrvatsku dvadeset i troje stranih državljana radi njihova protuzakonitog prebacivanja u Republiku Sloveniju. Naime, nakon što je treća osoba na području sela Nijemci u teretni prostor teretnog vozila primila dvadeset i troje migranata, okrivljeni su se kao vozač i suvozačica uputili vozilom kao izvidnica teretnog vozila s migrantima autocestom prema Zagrebu i Rijeci te autocestom prema Istarskoj županiji i dalje do mjesta Dane u Općini Lanišće gdje su migranti iskrcani iz teretnog vozila radi njihovog nedozvoljenog ulaska u Republiku Sloveniju. Za navedene radnje okrivljeni 42-godišnjak i 23-godišnjakinja primili su 1.500,00 eura.

Šestero okrivljenika tereti se da su 19. studenog 2016. iz koristoljublja sudjelovali u protuzakonitom prevoženju stranih državljana kroz Republiku Hrvatsku radi njihova protuzakonitog prebacivanja u Republiku Sloveniju, odnosno da je 24-godišnjak u blizini odmorišta Spačva na autocesti A3 smjestio dvadeset i osmero migranata u teretni prostor teretnog vozila, a potom se uputio autocestom prema Zagrebu i Rijeci te autocestom A8 prema Istarskoj županiji i dalje do mjesta Dane u Općini Lanišće. Ostali okrivljenici se se kao vozači i suvozači kretali u dva vozila ispred njega kao izvidnica. Dolaskom do mjesta Dane u Općini Lanišće migranti su iskrcani iz teretnog vozila radi njihovog nedozvoljenog ulaska u Republiku Sloveniju. Za opisane radnje 42-godišnjak je primio 1.500,00 eura, a ostali okrivljenici točno neutvrđen iznos.

Šestero okrivljenika tereti se i da su 24. studenog 2016. iz koristoljublja sudjelovali u protuzakonitom prevoženju stranih državljana kroz Republiku Hrvatsku radi njihova protuzakonitog prebacivanja u Republiku Sloveniju odnosno da je 24-godišnjak u blizini mjesta Đeletovci smjestio četrdeset i troje migranata u teretni prostor teretnog vozila, a potom se uputio autocestom prema Zagrebu i Rijeci te autocestom A8 u smjeru Istarske županije i dalje prema mjestu Dane u Općini Lanišće. Ostali okrivljenici su se kao vozači i suvozači kretali u dva vozila ispred njega kao izvidnica. Okrivljene se tereti da su bili svjesni kako tovarni prostor tog vozila nije namijenjen prijevozu osoba odnosno da je bez ventilacije i bez dovoljno mjesta za četrdeset i tri osobe te da je bez sjedala i bez sigurnosnih pojasa. Dolaskom u blizinu mjesta Dane okrivljene i migrante su zaustavili policijski službenici.

U optužnici je predloženo da se protiv svih šestero okrivljenih produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1 . t. 1. i 3. ZKP-a).