Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon zaprimljene policijske kaznene prijave te provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1950., 1974. i 1977.) i hrvatske državljanke (1986.) zbog počinjenja, svatko, produljenog kaznenog djela krivotvorenja odnosno krivotvorenjem službene ili poslovne isprave iz čl 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i produljeno kazneno djelo protiv gospodarstva povredom obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (28. 7. 2015.)

Optužnicom se okrivljene tereti da su od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2013. u Grožnjanu i Bujama; zajedno i prema prethodnom dogovoru; 65-godišnak kao predsjednik uprave trgovačkog društva, 41-godišnjak i 38-godišnjak kao članovi uprave istog trgovačkog društva i 29-godišnjakinja kao rukovoditelj računovodstveno-financijskih poslova istog trgovačkog društva; počinili navedena kaznena djela.
Tereti ih se da su s ciljem da u poslovanju tog društva prikažu da ono otkupljuje poljoprivredne proizvode i da za taj otkup isplaćuje novčane iznose dobavljačima; a svjesni da trgovačko društvo nije od osoba navedenih u otkupnim blokovima otkupljivalo te poljoprivredne proizvode i da im nije na ime tržnog nakupa isplaćivalo novčane iznose; te s ciljem da tako sastavljene otkupne blokove i blagajničke isplatnice unesu u poslovne knjige društva, što su i učinili, u otkupne blokove trgovačkog društva unosili neistinite podatke o prodavateljima poljoprivrednih proizvoda tom društvu te se na tim otkupnim blokovima potpisivali svojim imenima. Tako je 65-godišnjak neistinito ispunio ukupno sto otkupnih blokova, 41-godišnjak neistinito ispunio ukupno 2115 otkupnih blokova, 38-godišnjak neistinito ispunio ukupno 1011 otkupnih blokova, a 29-godišnjakinja neistinito ispunila ukupno 1823 otkupnih blokova. Ujedno je 29-godišnjakinja; s istim ciljem; sastavila te ovjerila svojim potpisom i pečatom trgovačkog društva ukupno 630 isplatnica na kojima je neistinito navela da su različite osobe od trgovačkog društva primile novčane iznose za tržišni nakup poljoprivrednih proizvoda.
Tereti ih se da su u istim svojstvima u trgovačkom društvu, od 1. siječnja 2011. do 30. travnja 2014. u Grožnjanu; zajedno i prema prethodnom dogovoru, protivno odredbama čl. 4. i 9. Zakona o računovodstvu; iako svjesni da otkupni blokovi i blagajničke isplatnice ne sadržavaju istinite podatke, te isprave unijeli u poslovne knjige društva kao istinite i na temelju njih sastavili i predali godišnja financijska izvješća trgovačkog društva za 2011., 2012. i 2013. godinu.