Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog počinjenja više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1953.) zbog počinjenih deset kaznenih djela protiv imovine i pet kaznenih djela krivotvorenja isprave te protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenih devet kaznenih djela protiv imovine i pet kaznenih djela krivotvorenja isprave, počinjenih na području općine Marčana i grada Pule. (3. 4. 2020.)

Okrivljenike (1953. i 1997.) se tereti da su zajedno i po prethodnom dogovoru počinili četiri kaznena djela iznude u pokušaju iz čl. 243. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, a u svezi sa čl. 34. Kaznenog zakona, na području općine Marčana, na način da su od studenoga 2019. do siječnja 2020. godine od istog oštećenika u četiri navrata, neposredno ili putem telefona, tražili da im isplati razne novčane iznose koje im oštećenik ne duguje inače će u suprotnom napasti njegovu imovinu, život ili tijelo. Oštećenik nije napravio ono što su okrivljenici od njega tražili nego je sve prijavio policiji.
Optužnicom se okrivljenike tereti i da su tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. godine na području općine Marčana, počinili kazneno djelo prijevare u pokušaju iz čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona, a u svezi sa čl. 34. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 2. KZ-a, na način da su jednom oštećeniku neistinito predočavali da mogu legalizirati njegov izgrađeni objekt za novčani iznos te mu pritom dostavljali isprave koje su sami neovlašteno izradili.
Okrivljenike se tereti da su od 2014. do kraja 2019. godine počinili tri dodatna kaznena djela prijevare iz čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona, jedno kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. KZ-a i četiri kaznena djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 2. KZ-a na način da su posebno, svakom oštećeniku, lažno predočili da im mogu legalizirati njihove objekte izgrađene na području općine Marčana i tražili da im isplate razne novčane iznose pa kad su im oštećenici predali tražene iznose novca (ukupni iznos od 15.197,00 eura) oštećenicima su poslali rješenja državnih tijela o obustavi postupka rušenja, odnosno legalizaciji objekata, koja su prethodno sami neovlašteno izradili.
Prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1953.) tereti se i da je na području grada Pule sam počinio još jedno kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona kojim se okoristio za iznos od 500,00 eura i 2.800,00 kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola je, u podignutoj optužnici, podnijelo prijedlog Općinskom sudu u Puli–Pola za produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika (1953.) zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku).