Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice osumnjičenika

Nakon što je Policijska uprava istarska podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana (1993. i 1971.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 10. kolovoza 2016. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 23-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st.1. i 4. Kaznenog zakona, a protiv 45-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2. i 6. KZ-a. (10. 8. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 23-godišnjak oko 23,40 sati 8. kolovoza 2016., protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao vozilom njemačkih registracijskih oznaka kolnikom Ulice 119. Brigade u Puli na mjestu gdje je ograničenje brzine na 50 kilometar na sat. Osnovano se sumnja da je; svjestan da svojim postupanjem može izazvati opasnost za život i tijelo ljudi pa pristajući na to; brzinom većom od dopuštene i neprilagođenom osobinama ceste, gustoći prometa i preglednosti, preko pune crte pretjecao kolonu od najmanje deset  vozila. Kako je istovremeno 45-godišnjak; protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama; upravljajući vozilom švicarskih registracijskih oznaka lakomisleno smatrao da neće izazvati opasnost za život i tijelo ljudi, bez da se uvjerio da radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu, započeo skretanje ulijevo na parkiralište, tako je došlo do naleta vozila njemačkih registracijskih oznaka na lijevu bočnu stranu vozila švicarskih registracijskih oznaka.
Uslijed siline udarca vozilo njemačkih registracijskih oznaka se odbilo ulijevo i zahvatilo pješake koji su hodali izvan kolnika prometnice pri čemu su od udarca i odbacivanja dvije pješakinje preminule, dok je jedna pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede.

Sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola će biti podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 23-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. t. 2. ZKP-a), dok je u odnosu na 45-godišnjaka naloženo pritvorskom nadzorniku puštanje na slobodu.