Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitan 44-godišnjak i određen istražni zatvor

Nakon što je Policijska postaja Buje-Buie 10. kolovoza 2017. podnijela kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1973.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje dvanaest kaznenih djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona. (11. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik htijući požarima izazvati opasnosti za imovinu većeg opsega, 23. veljače 2017. u blizini Momjana; 25. ožujka 2017. u blizini mjesta Kremenje; 3. lipnja 2017. u blizini mjesta Merišće; 24. lipnja 2017. u blizini turističkog naselja Kanegra; 10. srpnja 2017. i 29. srpnja 2017. u blizini mjesta Tudeški; te 28. srpnja 2017. u blizini mjesta Sveti Mauro, uporabom plamena upaljača palio suhu travu i time izazivao požare koji su se na ovim mjestima proširili.
Postoji osnovana sumnja da je 17. ožujka 2017. htijući požarom izazvati opasnosti za imovinu većeg opsega, uporabom plamena upaljača najprije na vrhu Cingarela zapalio suhu travu, a potom se uputio u blizinu mjesta Kremenje i zapalio suhu travu, a zatim otišao u blizinu turističkog naselja Kanegra gdje je također zapalio suhu travu. Nabrojana zapaljenja izazvala su požare na ovim mjestima.
Osnovano se sumnja da je 3. travnja 2017. htijući požarom izazvati opasnosti za imovinu većeg opsega, uporabom plamena upaljača prvo u blizini mjesta Morožija zapalio suhu travu, a potom se uputio u blizinu mjesta Tudeški gdje zapalio suhu travu i zatim otišao u blizinu mjesta Medigija gdje je također zapalio suhu travu te su sva zapaljenja izazvala požare.
Postoji osnovana sumnja da je 26. srpnja 2017. htijući požarom izazvati opasnosti za imovinu većeg opsega, uporabom plamena upaljača najprije u blizini crkvice S. Mihovila kod Plovanije, zapalio suhu travu. Nakon toga se uputio do mjesta Juki gdje je zapalio suhu travu, a potom otišao u blizinu mjesta Markovac gdje je na tri lokacije zapalio suhu travu. Naposljetku se uputio u blizinu mjesta Kremenja gdje je također zapalio suhu travu. Sva opisana zapaljenja izazvala su požare na ovim mjestima.
Osnovano se sumnja da je 4. kolovoza 2017. htijući požarom izazvati opasnosti za imovinu većeg opsega, uporabom plamena upaljača, najprije u blizini mjesta Kremenje, zapalio suhu travu. Nakon toga se uputio u blizinu mjesta Brešani gdje je zapalio suhu travu, a potom otišao u blizinu mjesta Marušići gdje je također zapalio suhu travu, a sva su ova zapaljenja izazvala požare na tim mjestima.
Postoji osnovana sumnja da je 9. kolovoza 2017. htijući požarom izazvati opasnost za imovinu većeg opsega, uporabom plamena upaljača, najprije u blizini ceste Buje-Kaštel zapalio suhu travu, a zatim se uputio u blizinu mjesta Morožija gdje je zapalio suhu travu. Zapaljenja su izazvala požare koji su se proširili na ovim mjestima.
Daljnje širenje navedenih požara spriječili su vatrogasci svojim intervencijama.

Sucu istrage podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st.1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio.