Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitan 34-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je Policijska uprava istarska podnijela kaznenu prijavu protiv državljanina Republike Hrvatske (1982.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 14. rujna provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. Kaznenog zakona u stjecaju s kaznenim djelom prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz čl. 314. st. 1. u svezi s čl. 34. KZ-a. (15. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da se okrivljenik u popodnevnim satima 26. srpnja 2016. u Poreču, uporabom plinskog revolvera i prijetećim riječima obratio prodavačici u kiosku tražeći novac koji mu je ona dala u iznosu od 5.923,94 kuna.
Osnovano se sumnja i da je 12. rujna 2016. oko 22,00 sati na benzinskoj postaji u Galižani, zamaskiranog lica i uporabom plinskog pištolja uperenog u djelatnika blagajne, zatražio od njega predaju novca iz blagajne i otvaranje sefa. Osnovano se sumnja da je tijekom otvaranja sefa, uporabom pištolja prisilio četiri kupca koji su ušli u benzinsku postaju da sjednu na pod, te je po otvaranju sefa odnio sav novac u ukupnom iznosu od oko 45.500,00 kuna i 379 eura. Također, postoji osnovana sumnja da je po izlasku iz benzinske postaje, kako bi onemogućio policijskog službenika u postupanju, ispalio jedan hitac iz plinskog pištolja tijekom bijega, ali ga je policijski službenik sustigao i uhitio.
Sucu istrage podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio uz novčano jamstvo.