Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv njemačke državljanke zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i protiv pravne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podiglo je pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv njemačke državljanke (1968.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 3. i 4. u svezi s čl. 215. st. 2. i 3. Kaznenog zakona, te protiv pravne osobe sa sjedištem u Puli zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 3. i 4. u svezi s čl. 215. st. 2. i 3. KZ-a u svezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (22. 12. 2015.)
Optužnicom se 47-godišnjakinju tereti da je 20. kolovoza 2014. na rtu Puntižela, kao član društva s ograničenom odgovornošću i voditelj ronjenja ronilačkog centra smještenog na obali nasuprot otoka Kozada, provela organizirano ronjenje protivno čl.1a Pravilnika o obavljanju podvodnih aktivnosti i počinila navedeno kazneno djelo.
Okrivljenicu se tereti da je bila svjesna da su otac i kćer (1998.) ronioci s manjim brojem urona i da će prvi put roniti na ovom području te da, s obzirom na vidljivost u moru, morske struje i okolnost da se uron obavlja na području s pojačanim pomorskim prometom, bez stalnog nadzora ovlaštene stručne osobe pri čemu može doći do njihovog ronjenja u dubljem području od preporučenog, odlaska na područje kojim prometuju plovila i razdvajanja ronioca od kojih je samo jedan označen signalnom bovom. Tereti ju se da je bila svjesna da uslijed navedenog, pri izronu na površinu može nastupiti opasnost za njihov život i tijelo zbog naleta kakvog plovila, no olako je držala da se to neće dogoditi.
Dvoje navedenih ronioca je uputila da po ulasku u more rone lijevo na maksimalnoj dubini od šest metara od dna i da se potom vrate istim smjerom unazad na mjesto prvotnog urona, propustivši im ukazati da rone u blizini plovnog puta s pojačanim prometom. Nakon toga, tereti ju se da se udaljila a da s roniocima nije zajedno zaronila uslijed čega nad njihovom ronjenjem nije mogla imati stalni nadzor. Kako su se ronioci tijekom ronjenja po povratku unazad, pri izbjegavanju morske struje, uputili u smjeru dubljeg mora, tako se 16-godišnjakinja odvojila od drugog ronioca koji je bio označen signalnom crvenom bovom i nastavila roniti prema području i područjem kojim prometuju plovila. Na oko 200 metara od kopna došlo je do naleta jahte na 16-godišnjakinju kojom je upravljao talijanski državljanin iz smjera Fažane prema Puli uslijed čega je 16-godišnjakinja zadobila višestruke tjelesne ozljede od kojih je preminula na mjestu događaja.
Odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti okrivljenice kao odgovorne osobe.
Nakon dovršetka istrage donijeto je rješenje o obustavi kaznenog postupka spram talijanskog državljana (1943.) zbog kaznenog djela ugrožavanja posebnih vrsta prometa  iz čl. 225. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona. Naime, tijekom istrage nije utvrđeno da bi 72-godišnjak pri upravljanju jahtom, kršenjem odredbi Pomorskog zakona, prouzročio stradavanje 16-godišnjakinje odnosno proizlazi da je tijekom plovidbe primjerenom brzinom poduzeo potrebne pomorske radnje radi izbjegavanja označenog ronioca u moru.