Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv 61-godišnjakinje i 30-godišnjaka zbog teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 23. prosinca 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv 61-godišnje državljanke Republike Hrvatske zbog počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. stavak 1. točka 2. Kaznenog zakona i 30-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog protupravnog djela zakonskih obilježja teškog ubojstva iz članka 111. stavak 1. točka 2. u svezi s člankom 24. stavak 2. KZ/11. (24. 12. 2020.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su 25. lipnja 2020. počinili navedeno kazneno djelo u obiteljskom stanu kojeg koristi 91-godišnja hrvatska državljanka u Puli. Okrivljenom 30-godišnjaku se stavlja na teret da je u stanju duševne bolesti zbog koje nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti upravljati svojim postupcima, u nakani da oštećenicu liši života, nožem joj nanio više reznih i ubodnih rana.
Okrivljenu 61-godišnjakinju se tereti da je potom, u nakani da spriječi 30-godišnjaka od daljnjeg napada na otećenicu, staklenom ga bocom udarila u predjelu glave te s obje ruke počela hvatati oštricu noža kako bi mu ga oduzela. Tereti ju se da je umjesto da pozove hitnu medicinsku pomoć i time pokuša spasiti život oštećenice, u nakani da ju liši života s kreveta uzela jastuk i pritiskujući ga na lice oštećenice otežala njeno disanje. Oštećenica je preminula uslijed sinergističkog djelovanja dobi, njenog posebnog stanja organizma (narušeno zdravlje), zadobivenih brojnih ozljeda te izloženosti stresnoj situaciji (strah za vlastiti život).
Županijski sud u Puli-Pola je na temelju prijedloga državnog odvjetništva produljio istražni zatvor protiv 61-godišnje okrivljenice (članak 123. stavak 1. toč. 3. ZKP-a) i 30-godišnjeg okrivljenika na temelju zakonskog osnova iz članka 551. stavak 1. u svezi s člankom 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku.