Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola
Ispitan 69-godišnjak, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Nakon što je Policijska postaja Rovinj podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola je 23. listopada 2020. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1951.) te je 24. listopada 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti odnosno teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 1. a u svezi sa čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona. (26. 10. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 69-godišnjak 21. listopada 2020., u apartmanu na području grada Rovinja u kojem je stanovao i u čijoj neposrednoj blizini se nalaze kuće u kojima su boravili drugi ljudi, otvorio sigurnosne ventile na dvije plinske boce u apartmanu, uslijed čega je došlo do istjecanja plina iz boca i stvaranja eksplozivne smjese plina i kisika. Osnovano se sumnja da je po više mjesta u apartmanu ostavio zapaljivu tekućinu pomoću koje je izazvao požar pa je došlo do snažne eksplozije i požara velikih razmjera, a potom i više manjih eksplozija koje su uništile apartman i oštetile okolne kuće. Osnovano se sumnja da si je opisanim postupanjem nanio opekline koje nisu teške naravi, a na objektima je prouzročio štetu velikih razmjera.
Sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola je 24. listopada 2020. podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage odredio je rješenjem istražni zatvor protiv okrivljenika po predloženoj osnovi.