Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitana trojica osumnjičenika i određene mjere opreza

Nakon što je Policijska postaja Labin 26. lipnja 2018. podnijela kaznenu prijavu protiv trojice sirijskih državljana (1978., 1986. i 1984.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola provelo je istog dana dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenika te im odredilo mjere opreza zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša iz čl. 193. st. 1. u svezi s čl. 214. st. 1. Kaznenog zakona. (27. 6. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika od 21. lipnja 2018. u 22,45 do 22. lipnja 2018. u 8,00 sati; protivno čl. 90. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to; kao kapetan broda, upravitelj stroja na brodu i treći inženjer na brodu, počinili navedeno kazneno djelo.
Osnovano se sumnja da prilikom ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod (zastava Libije), u luci Bršica (općina Raša) kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod nisu nadzirali radnju ukrcaja goriva, nisu poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere (uspostavljanje VHF komunikacijskog kanala između broda i opskrbnog kamiona, podizanje crvene zastave tijekom operacije, zatvorenost odljeva na palubi) što je dovelo do istjecanja oko 3800 litara brodskog goriva iz pramčanog rezervoara u more. Uslijed toga je došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana.
Svim su osumnjičenicima naložene mjere opreza zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putnih i drugih isprava za prijelaz državne granice te obaveza redovitog javljanja državnom tijelu.
U daljnjem tijeku postupka, tijekom dana će biti ispitan još jedan sirijski državljanin u svojstvu četvrtoosumnjičenika, dok će se po zaprimanju dopune kaznene prijave od Policijske postaje Labin provesti dokazne radnje ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili isto navedeno kazneno djelo.