Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Dopuna priopćenja od 28. lipnja – Doneseno rješenje o proširenju istrage

Nakon što je Policijska postaja Labin podnijela dopunu kaznene prijave, Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola donijelo je rješenje o proširenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1989., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela onečišćenja okoliša iz članka 193. stavka 1. u svezi s člankom 214. stavkom 1. Kaznenog zakona. (4. 7. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika u noći 21./22 lipnja 2018. u luci Bršica (Općina Raša); protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Pomorskom zakoniku i Pravilniku o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama; svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to, počinili navedeno kazneno djelo.
Osnovano se sumnja da je da je 44-godišnjak kao odgovorna osoba za rad prijenosne pumpe i agregata koji službi za ukrcaj goriva na brod, a 29-godišnjak i 59-godišnjak kao vozači cisterne, prilikom ukrcaja goriva iz cisterni na teretni brod zastave Libanon, započeli i završili snabdijevanje broda gorivom priključivši cisterne na prijenosnu pumpu i dalje drugim crijevom koje vodi u rezervoar broda. Osnovano se sumnja da su to učinili bez da su prethodno uspostavili komunikacijsku vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva u brod. Opisano je dovelo do istjecanja oko pet tisuća litara goriva iz pramčanog rezervoara zbog njegove prepunjenosti u more uslijed čega je zagađena velika površina mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana.