Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola je sredinom veljače 2019. godine podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1983.) zbog počinjenja dva kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. Kaznenog zakona, dva kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a u stjecaju s kaznenim djelom teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. KZ-a i jedno kaznenog djelo teške krađe iz čl. 229. st. 1. t. 2. u svezi s čl.228. st.1. KZ-a. (6. 3. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je 26. prosinca 2018. oko 10,30 sati, u cilju da silom dođe do tuđih vrijednih stvari, u Ulici Rižanske skupštine u Puli, zamijetio oštećenicu (1930.) i iskoristio njenu  nepažnju, nemoć i starosnu dob te joj prišao s leđa i uporabom tjelesne snage rukama ju odgurnuo uslijed čega je zadobila tjelesne ozljede te joj iz torbe uzeo novčanik dok je ona ostala nepomično ležati.
Tereti ga se da je 31. prosinca 2018. između 14,30 i 14,45 sati, ispred stambene zgrade u Stankovićevoj ulici u Puli; u cilju da dođe do novca i drugih vrijednih stvari; prišao oštećenici (1938.) koja se kretala dvorišnim dijelom te je, u trenutku njena dolaska pred ulaz u zgradu, iskoristio njezinu nepažnju, nemoć i starosnu dob i istrgnuo joj novčanik iz ruke.
Na teret mu se stavlja i da je 2. siječnja 2019. oko 08,00 sati, na parkiralištu Cankareve ulice u Puli; u cilju da silom dođe do tuđih vrijednih stvari; prišao s leđa oštećenici (1934.) koja se kretala uz pomoć ortopedskog pomagala (štake) i iskoristio njenu nemoć i starosnu dob te ju fizički napao i uzeo torbicu, a oštećenica je zadobila ozljede teške naravi. Tereti ga se da je 3. siječnja 2019. u 11,50 sati, ispred zgrade u Vitezićevoj ulici u Puli; u cilju da silom dođe do tuđih vrijednih stvari; ušao za oštećenicom (1939.) u predvorje zgrade i iskoristio njenu nepažnju, nemoć i starosnu dob  te ju, u cilju da ju teško tjelesno ozljedi, rukama udario u predjelu glave i iz ruke joj otrgnuo torbicu, a oštećenica je pala na tlo i zadobila teške tjelesne ozljede. Okrivljenika se tereti da je 13. siječnja 2019. oko 13,00 sati, ispred zgrade u Kovačićevoj ulici u Puli, u cilju da silom dođe do tuđih vrijednih stvari, prišao s leđa oštećenici (1951.) dok je vadila stvari iz prtljažnika osobnog vozila, te iskoristivši njezinu nepažnju, nemoć i starosnu dob, uporabio tjelesnu snagu i nanio joj tjelesne ozljede te otuđio joj torbicu s desnog ramena.

U optužnici je zatraženo da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) što je Općinski sud u Puli-Pola usvojio i produljio istražni zatvor protiv okrivljenika temeljem navedene zakonske odredbe.