Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 57-godišnjaka

Nakon što je Policijska postaja Pula-Pola podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 11. listopada 2019. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1962.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje pet kaznenih djela protiv spolne slobode, i to dva kaznena djela prostitucije iz čl. 157. st. 1. Kaznenog zakona, dva kaznena djela prostitucije iz čl. 157. st. 2. KZ-a i jedno kazneno djelo spolnog uznemiravanja iz čl. 156. st. 1. i 2. KZ-a te jedno kazneno djelo protiv imovine iznudom u pokušaju iz čl. 243. st. 1. u svezi s čl. 34. KZ-a. (18. 10. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 57-godišnji okrivljenik počinio navedena kaznena djela na štetu oštećenice (1989.), odnosno da je od srpnja 2019. godine pa do 1. rujna 2019.; znajući da se ona nalazi u teškoj financijskoj situaciji, kao i to da se nikada nije bavila pružanjem seksualnih usluga uz naplatu, u cilju da je navede na pružanje takvih usluga, ponudio joj određeni novčani iznos u zamjenu za pružanje mu tih usluga. Osnovano se sumnja i da joj je, kako bi ju naveo da mu pruža te usluge bez ikakve novčane nadoknade s njegove strane, predložio da pruža te usluge i drugim osobama uz naplatu na području grada Pule i drugdje, što je ona, prisiljena zbog svoje teške financijske i obiteljske situacije, i činila tijekom kolovoza 2019. godine na području grada Pule, Medulina, Fažane i Rovinja. Osnovano se sumnja da je okrivljenik uzimao 30 posto od naplate seksualnih usluga koje je uz naknadu oštećenica pružala i tijekom kolovoza 2019. godine pa do 1. rujna 2019. na području Istarske županije, te da je 1. rujna 2019. u Vodnjanu, u cilju da se protupravno imovinski okoristi, oštećenici putem svog mobilnog uređaja slao poruke u kojima je tražio isplatu određenog iznosa, a ukoliko to ne učini, on će učiniti dostupnim na mrežnim stranicama fotografije i snimke pruženih usluga, kao i da joj je od 1. rujna 2019. do 6. rujna 2019., u cilju da kod nje izazove osjećaja straha i poniženja, putem mobilnog uređaja na njezin mobilni uređaj slao sms poruke uvredljivog i pogrdnog sadržaja, a potom i, kako bi ostvario zaradu i seksualne usluge, putem svog mobilnog uređaja poslao poruke s ponudama daljnjih usluga.
Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola je, nakon provedenog ispitivanja, podnijelo Županijskom sudu u Puli–Pola prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Puli-Pola prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva te je protiv okrivljenika određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana prema predloženim osnovama.