Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola
Ispitana šestorica okrivljenika i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio kaznenu prijavu protiv šestorice hrvatskih državljana, Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola provelo je dokazne radnje prvog ispitivanja šestorice osumnjičenika te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv svih šest okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljenik (1972.) počinio četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona i pomaganja u nedozvoljenom posjedovanju izradi i nabavljanju oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. KZ-a u svezi s čl. 38. KZ-a, da je drugookrivljenik (1985.)  počinio pet kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. KZ-a, da je trećeokrivljenik (1990.) počinio pet kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. KZ-a, da je četvrtookrivljenik (1984.) počinio dva kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a, da je petookrivljenik (1994.) počinio dva kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a i da je šestookrivljenik (1978.) počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a. (28. 5. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su prva petorica okrivljenika u više navrata od prosinca 2018. do svibnja 2019. godine, sami ili zajedno i dogovorno, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, bez ovlaštenja, na području grada Pule posjedovali te međusobno si u više navrata preprodavali, a  potom dalje prodavali veću količinu droge marihuane, kokaina i amfetamina od kojeg su veći dio u više navrata prodali ili ponudili na prodaju osobi koja je bila prikriveni policijski istražitelj. Postoji osnovana sumnja da je šestookrivljenik radi stjecanja protupravne imovinske koristi, između studenog 2018. i prosinca 2018. godine na području grada Pule, posredovao u kupoprodaji droge koju su međusobno obavili četvrtookrivljenik i prvookrivljenik.
Osnovano se sumnja i da je prvookrivljenik u veljači 2019. godine, bez potrebnih odobrenja, pomogao drugookrivljeniku i predao mu telefonski broj osobe za koju nije znao da je prikriveni policijski istražitelj radi kupnje oružja te je potom drugookrivljenik od te osobe od veljače 2019. pa do svibnja 2019. godine dogovarao, te zatim u svibnju 2019. godine u Rijeci, zajedno i u prethodnom odgovoru sa trećeokrivljenikom, bez potrebnog odobrenja, i kupio od prikrivenog istražitelja veću količinu oružja i streljiva.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli–Pola je, nakon provedenog ispitivanja, podnijelo prijedlog Županijskom sudu u Puli–Pola za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage Županijskog suda u Puli-Pola prihvatio je u cijelosti navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor po predloženoj osnovi. Ujedno, ovo je državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju mjere opreza nad četvrtookrivljenikom i petookrivljenikom i to obveze javljanja dežurnom policijskom službeniku jednom tjedno, dok je šestookrivljenik pušten na slobodu bez mjera opreza.