Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitan 35-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je Postaja prometne policije Pula-Pola podnijela kaznenu prijavu protiv državljanina Republike Hrvatske (1981.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola provelo je 25. rujna 2016. dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz članka 227. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (28. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 35-godišnjak oko 22,10 sati 23. rujna 2016. protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,34 promila apsolutnog alkohola u organizmu) upravljao osobnim automobilom županijskom cestom izvan naselja Muntić. Osnovano se sumnja da svjestan kako vožnjom u takvom stanju može izazvati opasnost za život i tijelo ljudi pa pristajući na to, nije, protivno navedenom Zakonu, prilagodio brzinu osobinama i stanju ceste i nije obratio pažnju na pješaka koji se kretao uz rub prometnice. Zbog takvog stanja i vožnje, osnovano se sumnja, udario je u pješaka koji je uslijed siline udarca odbačen preko krova vozila i pao uz rub kolnika zadobivši pritom ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.
Sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123.st. 1. t. 3. ZKP-a) koji je sudac istrage prihvatio bez mogućnosti jamstva.