Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjakinje zbog ugrožavanja okoliša otpadom

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je, nakon dovršenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv hrvatske državljanke (1974.) zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom iz članka 196. stavka 2. i 4. Kaznenog zakona. (22. 10. 2018.)

Optužnicom se 44-godišnjakinju tereti da je od 12. lipnja 2015. do 25. studenog 2016., kao član uprave jednog trgovačkog društva, unutar dvije povezane hale montažne konstrukcije, na udaljenosti od oko tisuću metara od središta grada Pazina, obavljala djelatnost skladištenja otpada protivno Zakonu o zaštiti okoliša, Uredbi o načinu utvrđivanja šteta u okolišu, Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Pravilniku o gospodarenju otpadom, Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom i protivno dozvoli za obavljanje djelatnosti gospodarenja neopasnim otpadom izdanoj od Istarske županije i dozvoli Ministarstva zaštite okoliša, kao i pravomoćnim rješenjima inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske. Okrivljenica je, tereti ju se, olako držeći da neće trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti okoliš te ljudski život i zdravlje, organizirala i obavljala djelatnost skladištenja otpada tako da je u spomenute hale dovezla, sakupila i skladištila najmanje 200 tona opasnog otpada, te oko 340 tona raznog neopasnog otpada, protivno navedenim propisima.
Okrivljenici se stavlja na teret i da je od 25. studenog 2016. do 6. ožujka 2017., na isti način nastavila obavljati predmetnu djelatnost i to bez potrebne dozvole za gospodarenje otpadom i bez da je nad takvim skladištem osigurala stalan nadzor i imenovala odgovornu osobu za gospodarenje otpadom i njezinog zamjenika. Opisano je učinila iako je znala da je uskladišteni otpad zarazan, jako zapaljiv, nadražujući, hlapiv, toksičan, karcinogeni, nagrizajući, reproduktivno toksičan, mutagen i ekotoksičan, kao i da bi te tvari uslijed nepravilnog skladištenja mogle izlijevanjem doći u kontakt s podzemljem kao i s podzemnim i nadzemnim vodama na području grada Pazina i šire okolice, te uslijed požara, samozapaljenja, eksplozije i hlapljenja zagaditi zrak na tom području, kao i ugroziti stanovnike grada Pazina i šire okolice uz životinje i bilje. Stanje otpada i uvjeta skladištenja ostalo je nepromijenjeno do 3. kolovoza 2018.