Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog nekoliko kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvu u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11, krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. KZ/11 i povrede tuđih prava iz čl. 241. st. 1. KZ/11. (4. 1. 2017.)
Optuženika se tereti da bi od početka 2012. pa do kraja 2014. godine u Rijeci, u svojstvu direktora i odgovorne osobe u dva trgovačka društva sa sjedištem u Rijeci; u namjeri da upravo tim trgovačkim društvima ostvari nepripadnu imovinsku korist; koristeći svoj položaj zaprimao i nalagao knjiženje više fiktivno sastavljenih računa koji su se odnosili na robe koje u stvari nisu niti isporučene, niti zaprimljene u navedenim trgovačkim društvima, a ti su računi izdani i poslani od trgovačkih društava kojima je on također bio osnivač i vlasnik. Navedene račune je potom kao istinite dostavljao poreznoj upravi (područni ured Istra, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Lika) čime je s osnova priznanja pretporeza za predmetna trgovačka društva u kojima je bio odgovorna osoba ostvarena imovinska korist od ukupno 719.729,78 kuna na teret državnog proračuna Republike Hrvatske.
Tereti ga se i da je radi osujećenja namirenja vjerovnika u ovršnom postupku koji je otvoren pred Općinskim sudom u Varaždinu, ugovorom o prijenosu vlasničkih udjela u trgovačkom društvu koje je bilo osnivač i vlasnik trgovačkog društva-ovršenika, vlasničke udjele prenio na svoje ime, a sve u cilju onemogućavanja daljnjeg tijeka ovršnog postupka. Znajući za navedene promjene, okrivljenik ih nije krajem godine prikazao u bilanci trgovačkog društva koju je kao odgovorna osoba bio dužan podnijeti poreznoj upravi.