Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika zbog ratnog zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četvero državljana Republike Srbije (1958., 1968., 1964., 1965.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, dok je protiv petoosumnjičenog državljanina Srbije (1966.) donijeto rješenje o obustavi kaznenog postupka s obzirom da je utvrđeno da je preminuo. (30. 5. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su od srpnja 1992. do 30. srpnja 1993. godine u Donjem Primišlju (područje Slunja) kao pripadnici srpske paravojne postrojbe TO Donje Primišlje i 13. Pješadijske; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanog prava; u nakani ponižavanja i zlostavljanja dvoje civila, kontinuirano ih fizički maltretirali. Tereti ih se da su ih, između ostalog, u dva navrata presreli u neposrednoj blizini mlina u kojem su boravili i da su ih 1992. godine udarali puškama pa je od siline udaraca hrvatska državljanka (1960.) izgubila svijest nakon čega su je, zajedno s danas, dvoje pokojnih srpskih državljana, silovali, dok su oštećenika (1948.) udarali kundacima.
Okrivljenika (1965.) se tereti da je 20. srpnja 1993. s danas, dvojicom pokojnih državljana Republike Srbije ponovno presreo oštećenike te ih razdvojio nakon čega je tukao i udarao kundacima oštećenicu sve dok nije izgubila svijest nakon čega su je silovali.