Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv 45-godišnjaka zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 30. siječnja 2017. podignulo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1971.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva iz članka 91. stavak 2. točka 6. Kaznenog zakona (KZ/11) kao i kazneno djelo sprječavanjem dokazivanja iz članka 304. stavak 1. KZ-a. (1. 2. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 4. studenog 1991. u Bariloviću, kao pripadnik tzv. Skadarske čete koja je sudjelovala u osiguranju proboja tenkova tzv. JNA iz vojarne Logorište; tijekom oružanog sukoba između sastava JNA i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine na jednoj strani i pripadnika policije i vojnih postrojbi Republike Hrvatske na drugoj strani; protivno odredbama međunarodnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, počinio navedeno kazneno djelo. Tereti ga se da je krećući se u sastavu svoje jedinice nailaskom na pripadnike Hrvatske vojske M. J. i D. T. koji su, ugledavši neprijateljsku vojsku, položili osobno oružje i podigli ruke u zrak u znak predaje, zajedno s M. B. počeo pucati iz osobnog vatrenog oružja u imenovane pripadnike Hrvatske vojske, zadavši im tako višestruke prostrijelne ozljede od kojih su preminuli na mjestu događaja.
Tereti ga se i da je počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja budući da je tijekom vođenja kaznenog postupka protiv njegovog oca, 21. listopada 2010. telefonskim putem uputio otvorene i ozbiljne prijetnje članovima obitelji potencijalnog svjedoka.