Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 79-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv hrvatskog državljanina (1938.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. Kaznenog zakona, nasilja u obitelji iz čl. 179a KZ-a i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. KZ-a, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika. (1. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 79-godišnjak od listopada 1997. do  22. svibnja 2017. učestalo prijetio svojoj supruzi te joj govorio da će ju ubiti i dignuti u zrak i nju i stan ukoliko se ne iseli. Osnovano se sumnja da joj je zabranjivao samostalno privređivanje i zapošljavanje kao i uskraćivao joj raspolaganje novčanim sredstvima te je opetovano dovodio u ponižavajući položaj. Osnovano se sumnja i da je 22. svibnja 2017., u zajedničkom stanu; u namjeri da eksplozijom i požarom izazove opasnost za život supruge koja je pokušavala ući u stan; otvorio sigurnosne ventile na plinskim bocama te upaljačem izazvao plamen, uslijed čega je došlo do zapaljenja i eksplozije plina te većih oštećenja stana.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio te protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor.