Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv D. C. zbog ubojstva i protiv D. S. i D. C. zbog nepružanja pomoći

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv D. C. (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz čl. 90. Kaznenog zakona i protiv D. S. (1985.) i D. C. (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela nepružanjem pomoći iz čl. 104. st. 1. KZ-a. (2. 6. 2010.)
Optužnicom se okrivljenog D. C. tereti da je 4. prosinca 2009. u Rijeci, a nakon verbalne prepirke, oštećenog A. A. (1986.) stisnutom šakom udario u glavu, a kada je A. A. pao na tlo, D. C. ga je, pristajući da ga liši života, nastavio tući rukama i nogama po glavi i tijelu, čak i kada je oštećenik prestao pružati bilo kakav otpor. Oštećeni A. A. je uslijed zadobivenih mnogobrojnih ozljeda (krvni podljevi, razderotine, prijelom nosne kosti s pomakom fragmenata, napuknuće kosti prednje lubanjske jame s krvarenjem u čeone sinuse) i udisanja vlastite krvi preminuo zbog ugušenja. Okrivljene D. S. i D. C. tereti se da su oštećenog, iako su bili nazočni postupku prvookrivljenog i vidjeli da oštećenik obliven krvlju ne pruža nikakav otpor te da otežano diše, ostavili ležati na pločniku i napustili mjesto događaja.
Kako je tijekom istražnog postupka prvookrivljeni D. C. napustio teritorij Republike Hrvatske te kako je rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Rijeci u odnosu na njega donijeto rješenje o određivanju pritvora i raspisana tjeralica, tako je u optužnici predloženo produljenje mjere pritvora u odnosu na njega temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1. i 4. ZKP-a.