Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporaba položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1961. i 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona KZ/97 i dr. (2. 1. 2017.)

Optužnicom ih se tereti da je od 21. ožujka 2005. pa do kraja 2010. godine u Rijeci, prvookrivljenik kao direktor i odgovorna osoba u trgovačkom društvu sa sjedištem u Rijeci (generalni zastupnik za prodaju brodskih motora za područje Republike Hrvatske); dogovorno, a na poticaj drugookrivljenika (osnivač i vlasnik trgovačkog društva sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama); nakon što je otvoren račun predmetne tvrtke u banci sa sjedištem u Grazu, drugookrivljenik sastavio i trgovačkom društvu sa sjedištem u Rijeci dostavio na naplatu ukupno jedanaest računa i jedan predračun za usluge i robu koje nikada nisu doista pružene i isporučene trgovačkom društvu sa sjedištem u Rijeci.
Plaćanje tih računa je, tereti ga se, odobrio prvookrivljenik te je na otvoreni bankovni račun u Grazu po njima, kroz navedeno razdoblje, plaćeno ukupno 256.052,86 eura, a tijekom tog je razdoblja drugookrivljenik u više navrata podizao gotovinske iznose koje je zadržavao za sebe, a u dva je navrata, odmah po podizanju gotovinskih sredstava, predao prvookrivljeniku novčane iznose od 52.665,00 eura i 57.040,00 eura koje je ovaj odmah položio na svoj privatni račun otvoren također u istoj poslovnici banke u Grazu.
Na opisani način se prvookrivljenik, na teret trgovačkog društva sa sjedištem u Rijeci, okoristio za iznos od 109.705,00 eura, a drugookrivljenik za iznos od 127.000,00 eura, dok je za trgovačko društvo sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 19.347.86,00 eura.