Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz odredbe čl. 227. st. 1. i 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela nepružanja pomoći iz odredbe čl. 123. st. 2. KZ/11, a u odnosu na hrvatskog državljanina (1961.) i zbog kaznenog djela nepružanja pomoći iz odredbe čl. 123. st. 1. KZ/11 te kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz odredbe čl. 303. st. 1. KZ/11. (3. 5. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je je prvookrivljenik unatoč izrečenoj pravomoćnoj zabrani upravljanja vozilom 29. travnja 2017. oko 20,10 sati upravljao osobnim vozilom marke Fiat Punto kolnikom Kvarnerske ulice u Rijeci. Osnovano se sumnja da je vozilom upravljao pri koncentraciji od najmanje 0,31 g/kg apsolutnog alkohola u krvi te protivno odredbi čl. 53. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje je prometnim znakom propisano ograničenje brzine 50 km/h, odnosno kretao se brzinom od najmanje 90 km/h, pristajući time ugroziti druge sudionike u prometu. Uslijed svega navedenog, prvookrivljenik je izlaskom iz desnog nepreglednog zavoja na ravnom dijelu ceste, dolaskom kod kbr. 7, prednjim dijelom vozila udario u pješakinju  (1935.) i o tome nije obavijestio policiju niti hitnu medicinsku pomoć već je napustio mjesto događaja. U prometnoj nesreći 82-godišnja pješakinja zadobila je teške i  po život opasne ozljede od kojih je preminula 30. travnja 2017.

Ujedno, nakon što je prvookrivljenik prouzročio prometnu nesreću i napustio mjesto  događaja, postoji osnovana sumnja da drugookrivljenik kao suvozač u prvookrivljenikovu vozilu nije izvijestio hitnu medicinsku pomoć o stradavanju pješakinje, već ga je; u cilju da prvookrivljenik ne bude otkriven; smjestio u stan u kojem prebiva, a u tom su ga stanu 30. travnja 2017. pronašli policijski službenici i uhitili ga.