Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv I. P., M. B., S. J., A. G. i I. Ž. te protiv pet trgovačkih društava zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina I. P. (1972.) kao odgovorne osobe više trgovačkih društava te protiv četiri hrvatske državljanke M. B. (1976.), S. J. (1979.), A. G. (1974.) te I. Ž. (1981.) kao direktorica trgovačkih društava koja su u pretežitom vlasništvu I. P. ili članova njegove obitelji ili koja su usko povezana s istim; te protiv pet trgovačkih društava zbog zlouporabe stečaja iz čl. 282. st. 1. i 2., zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 2., 4. i 6. i st. 2. KZ-a, pranja novca iz čl. 279. st. 1. KZ-a, dok se pravne osobe terete za navedena kaznena djela po čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (4. 2. 2011.)

Okrivljene se tereti da su od 1. listopada 2008. do 25. siječnja 2010. ulaženjem u određene poslovne odnose, zaključenjem simuliranih ugovora o kupoprodaji nekretnina, odnosno robe i osnovnih sredstava između trgovačkih društava u direktnom vlasništvu I. P. ili članova njegove obitelji, a koji su međusobno bez naknade jedan drugome ustupali poslovne udjele tvrtki i između tvrtki koje su direktno povezane sa imenovanima, pri čemu je iz kupoprodaja vidljivo da nije postojala stvarna namjera plaćanja odnosno podmirivanja ugovorenih kupoprodajnih cijena. Razlog tome je što trgovačka društva koja su bila u svojstvu kupaca na svojim računima nisu imala dostatno novčanih sredstava, time da se uglavnom radilo o tek osnovanim društvima, a sve u cilju da se na štetu proračuna Republike Hrvatske protupravno pribave sredstva u korist naprijed navedenih tvrtki, odnosno sa druge strane da se obveze prema državnom proračunu sa osnove PDV-a nastale iz tog odnosa na strani prodavatelja ne podmire i to umjetnim, namjernim blokiranjem tih tvrtki upravo od strane tvrtki kojih je u tom trenutku odgovorna osoba I. P. Pri tome bi tvrtka-kupac iz istog odnosa koristila pravo na povrat pretporeza iz državnog proračuna čime su državni proračun oštetili za novčani iznos od više od 12.000.000,00 kuna.
Ujedno, tereti ih se da su poduzimanjem takvih radnji zaključujući takve ugovore, a u ulozi prodavatelja, znajući za svoju prezaduženost i nesposobnost za plaćanje (računi tvrtki u kojima su u tom trenutku bili odgovorne osobe u to vrijeme su već bili u trajnoj  blokadi kroz duži vremenski period) umanjivali imovinu društva čime su počinili kazneno djelo zlouporabe stečaja iz čl. 282 KZ-a.
Novcem ishodovanim na prethodno opisani način dalje su raspolagali u sumnjivim transakcijama putem uplata u inozemstvo koje nemaju podloge i nisu ničim opravdane čime su prikrili pravi izvor novca za koji znaju da je pribavljen kaznenim djelom.