Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 65-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv državljanina Republike Hrvatske (1955.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja, boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika. (7. 9. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 65-godišnjak 3. rujna 2020. oko 20,00 sati u blizini mjesta Donji Lapac, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi za unaprijed mu obećani iznos od 5.000,00 eura, u motorno putničko vozilo registrirano za prijevoz šezdesetak putnika preuzeo i smjestio devedesetak stranih državljana koji su u Republiku Hrvatsku ušli izbjegavajući graničnu kontrolu, a od tog broja je njih osmero smjestio u prostor za prijevoz prtljage. Osumnjičenik je, osnovano se sumnja, imao namjeru strane državljane prevesti u blizinu graničnog prijelaza Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom kako bi oni izbjegavajući graničnu kontrolu ušli u Republiku Sloveniju u čemu su ga spriječili službenici policije na autocesti u gradu Vrbovsko.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio te je osumnjičeniku odredio istražni zatvor.