Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 38-godišnjak i određen istražni zatvor

U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci provedeno je prvo ispitivanje 38-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela razbojništva u pokušaju iz čl. 230. st. 1. i 2. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona, razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a, krađe iz čl. 228. st. 1. KZ-a te dva kaznena djela utaje iz čl. 232. st. 1. KZ-a. (7. 10. 2017.)

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik 14. kolovoza 2017. ušao u poslovnicu trgovačkog društva i uz prijetnju nožem od djelatnice zatražio novac, a nakon što je ona aktivirala protuprovalni alarm, on je pobjegao iz poslovnice. Osnovano se sumnja u jutarnjim satima istog dana presreo 93-godišnjakinju i ponudio joj pomoć da je doprati do stana s torbom, a potom ju u stanu gurnuo na pod otrgnuvši joj pritom zlatni lančić s vrata te iz njenog novčanika uzeo i za sebe zadržao iznos od 1.600,00 kuna. Također, postoji osnovana sumnja da je u jutarnjim satima 15. kolovoza 2017., dok se strana državljanka nalazila u hotelu u Rijeci, uzeo joj i za sebe zadržao torbicu s novčanikom, dvije bankovne kartice i ženskim zlatnim satom, kao i da je u večernjim satima 6. kolovoza 2017. u Crikvenici, od vlasnika štanda za iznajmljivanje bicikla unajmio bicikl (vrijedan 4.000,00 kuna) na dva dana, ali ga nije vratio. Osnovano se sumnja i da je 20. srpnja 2017., nakon što se javio na  oglas o prodaji osobnog vozila marke Audi A4 predstavivši se kao kupac, uzeo na probu osobni automobil, a zatim ga zadržao za sebe ne vrativši ga vlasniku, pričinivši mu štetu od 50.000,00 kuna.
Nakon provedenog ispitivanja, podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora na temelju članka 123. st. 1. toč. 1., 2. i 3. ZKP-a te je prihvaćanjem prijedloga Županijskog državnog odvjetništva od suca istrage Županijskog suda u Rijeci donijeto rješenje kojim se protiv osumnjičenika  određuje istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.