Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika i predloženo produljenje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1989., 2001., 2002. i 1976.) zbog počinjenja više kaznenih djela krađe iz članka 228. stavak 1. Kaznenog zakona, teške krađe iz članka 229. stavak 1. točka 1. u svezi članka 228. stavak 1. KZ-a i teške krađe u pokušaju iz članka 229. stavak 1. točka 1. u svezi članka 228. stavak 1. i članka 34. stavak 1. KZ-a. (8. 4. 2020.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je 10. ožujka 2020. u Permanima na auto-otpadu u vlasništvu jedne fizičke osobe, iz neograđenog skladišta otpadnih vozila s jednog vozila demontirao dva prednja sjedala u vrijednosti više tisuća kuna. Drugookrivljenika i  trećeokrivljenika se tereti da su istoga dana, na tom auto-otpadu, došli do ograđenog vanjskog skladišta i popeli se preko dvorišne ograde te ušli u unutrašnjost skladišta, odakle su s otpadnog vozila demontirali razne dijelove u vrijednosti više tisuća kuna koje su prenijeli do unutarnje strane skladišta.
Prvookrivljenika i drugookrivljenika tereti se da su od 1. ožujka 2020. do 8. ožujka 2020. godine u Rijeci, zajedno i po prethodnom dogovoru uz međusobno podijeljene uloge, u nakani da se domognu nepripadnih im predmeta, uporabom fizičke snage i podesnog alata nasilno otvorili balkonska vrata drvenog objekta u vlasništvu jedne fizičke osobe. Po pretraživanju unutrašnjosti drvenog objekta, tereti ih se da su za sebe uzeli i zadržali razne predmete i alate ukupne vrijednosti od 10.000 kuna.
Optužnicom se prvookrivljeniku, drugookrivljeniku i četvrtookrivljeniku stavlja na teret da su od 9. veljače 2020. do 7. ožujka 2020. na području Hreljina, Zlobina i Benkovca Fužinskog, zajedno i dogovorno, s gradilišta na kojima su se nalazili radni strojevi i kamioni raznih tvrtki, iz njihovih rezervoara uzeli i za sebe zadržali veće količine goriva. Gorivo su istakali pomoću crijeva u kanistre koje su donijeli sa sobom te ih se tereti da su na taj način pričinili materijalnu štetu u iznosu većem od 25.000,00 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci predložilo je u optužnici da se protiv prvookrivljenika i četvrtookrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).