Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i pranja novca

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 32-godišnjeg hrvatskog državljanin zbog počinjenja kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva nedozvoljenom uporabom autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača iz čl. 285. st. 1. Kaznenog zakona te kaznenog djela protiv gospodarstva pranjem novca iz čl. 265. st. 1. i 4. KZ-a, i protiv 29-godišnje hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva pranjem novca iz čl. 265. st. 1. i 4. KZ-a, sve u svezi čl. 52. KZ-a. (11. 4. 2017.)

Optužnicom se 32-godišnjaku stavlja na teret da je od 1. siječnja 2014. do 25. listopada 2016., nakon što je prethodno kao administrator jedne internetske stranice na njoj prodavao oglasni prostor iako nije registriran za tu djelatnost; protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakonu o audiovizualnim djelatnostima; bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava, stavio na raspolaganje korisnicima internetske stranice najmanje 835 filmova koje je prethodno obradio (ubacio titlove, filmove svrstao u različite kategorije dostupne za gledanje). Na opisani je način korisnicima te internetske stranice omogućio prikazivanje filma uz prethodnu reprodukciju oglasa inozemnih tvrtki, uslijed čega je, osnovano se sumnja, od prodaje oglasnog prostora ostvario zaradu od najmanje 565.020,70 kuna, dok je neovlaštenim stavljanjem u promet filmova putem te stranice oštetio više trgovačkih društava kao nositelja autorskog prava za novčani iznos od najmanje 3.197.185,00 kuna.

Oboje okrivljenika se tereti i da su od početka 2014. godine do 25. listopada 2016.; zajedno i dogovorno; nakon što je prvookrivljenik počinjenjem kaznenog djela pribavio protupravnu imovinsku korist (u iznosu od 565.020,70 kuna), u cilju prikrivanja njezinog nezakonitog porijekla, novčane iznose koji su uplaćivani na njihove bankovne račune prenosili nalozima na druge račune, obavljali gotovinske uplate i djelomično utrošili za svoje osobne potrebe.