Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 25-godišnjak zbog više kaznenih djela i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv dvojice državljana Republike Hrvatske (1995. i 2000.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 1. u svezi članka 34. stavak 1. Kaznenog zakona i nasilničkog ponašanja iz članka 323.a KZ-a, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 25-godišnjaka. (11. 9. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 25-godišnjak, zajedno i dogovorno sa drugoosumnjičenikom, 7. rujna 2020. oko 18,30 sati, na području otoka Krka, s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste prišao oštećeniku zatraživši od njega iznos od sto kuna, a nakon što je odgovorio da nema novaca, drugoosumnjičenik ga je, osnovano se sumnja, udario zatvorenom šakom u predjelu desnog oka. Oštećenik je potom počeo bježati te su obojica osumnjičenika krenula trčati za njim.
Odmah po navedenom događaju osumnjičenici su prišli ženskoj osobi na koju su počeli vikati, a potom su vrijeđali dvije osobe na koje su i fizički nasrnuli udarivši oštećenika staklenom bocom u predjelu ramena. Zatim su, osnovano se sumnja, u neposrednoj blizini ovih događaja vrijeđali i fizički nasrnuli na još dvije osobe koje su udarali rukama po tijelu, što su vidjele druge osobe koje su ih u tome pokušale spriječiti, a osumnjičenici su s leđa udarili oštećenika u predjelu lijevog oka.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na sudionike (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a), te protiv drugoosumnjičenika zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a) i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).