Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 35-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske podnijete protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4., kažnjivog po stavku 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela protiv života i tijela nepružanjem pomoći opisanog i kažnjivog po članku 123. stavka 2. KZ-a/11, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage. (14. 1. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 12. siječnja 2017. oko 20,50 sati upravljao osobnim vozilom marke BMW u Industrijskoj zoni Kukuljanovo odnosno prvom dionicom županijske ceste ŽC 5205 iz smjera Bakra u smjeru Čavli protivno odredbi članka 199. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u pijanom stanju pri koncentraciji od 1,79 g/kg apsolutnog alkohola u krvi. Osnovano se sumnja da uslijed nesposobnosti za sigurnu i kritičnu vožnju, pristajući da ugrozi život i tijelo drugih sudionika u prometu, dolaskom kod kilometarske oznake broj 3 i raskrižja s odvojkom prilazne ceste; protivno odredbama članka 51. stavka 1., članka 54. stavka 1. i članka 46. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; nije prilagodio brzinu kretanja vozila mokrom i od kiše skliskom kolniku, te prometnim znakom propisanom ograničenju brzine od 40 km/h. Osnovano se sumnja da je vozilom prešao na lijevu stranu kolnika i prednjim dijelom vozila udario u pješaka koji je prelazio kolnik i od udarca odbačen na lijevu kolničku traku, a potom se vozilom udaljio s mjesta nesreće ne ukazavši navedenom pješaku pomoć iako je bio svjestan težine nastale posljedice (suprotno odredbama članka 175. stavka 1. i 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama). Stradali pješak je naknadno preminuo od posljedica zadobivenih ozljeda.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecanjem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).