Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podnijelo Županijskom sudu u Rijeci optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1948., 1964. i 1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (15. 11. 2016.)
Trojicu okrivljenika se podignutom optužnicom tereti da su od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. u Ličkom Osiku (tada preimenovan u Teslingrad), obnašajući dužnost zapovjednika tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad te dužnosti komandira i zamjenika komandira odjeljenja milicije Teslingrad, na teritoriju tada proglašene tzv. SAO Krajine, počinili navedena kaznena djela.
Tereti ih se da su; s obzirom na zapovjedne dužnosti i zaduženi za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti građanskih osoba i ratnih zarobljenika tijekom oružanih sukoba; propustili ih primjenjivati pa su kroz navedeno razdoblje njihovi podčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, lišavali slobode civilno stanovništvo pretežno hrvatske narodnosti i zatvarali civile zadržavajući ih kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku koje su služile kao zatvor, tjerali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali. Neutvrđeni pripadnici Teritorijalne obrane milicije su točno neutvrđenih dana sredinom listopada 1991. godine odveli zatočenih 17-ero civilnih osoba i ratnih zarobljenika do jama nazvanih Golubinjača 1 i Golubinjača 2 (predio Široke Kule) gdje su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja, a potom su njihova tijela bačena u navedene jame. Tijela stradalih su naknadno, nakon prestanka oružanih sukoba i reintegracije navedenog područja, ekshumirana te je obavljena identifikacija žrtava.