Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitan 40-godišnjak i određen istražni zatvor

Po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ispitalo je uhićenog hrvatskog državljanina (1978.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ-a, te  povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. KZ-a. (16. 5. 2018.)

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik kao direktor i jedini član uprave dvaju trgovačkih društava, od 1. siječnja 2016. do 28. veljače 2017. u Rijeci u više navrata sa žiro računa tih trgovačkih društava podigao novac u ukupnom iznosu od 11.003.160,00 kuna koji je potom zadržao za svoje osobne potrebe i potrebe drugih nepoznatih osoba, čime je oštetio navedene pravne osobe. U istom razdoblju prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, nepodnošenjem poreznih prijava i potrebne dokumentacije nadležnoj poreznoj upravi izbjegao plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 2.907.243,60 kuna, čime je za navedeni iznos oštetio državni proračun Republike Hrvatske, a istodobno trgovačkim društvima priskrbio nepripadnu materijalnu korist. U odnosu na oba trgovačka društva u inkriminiranom razdoblju prvookrivljenik nije, osnovano se sumnja, vodio niti poslovnu dokumentaciju, tj. trgovačke i poslovne knjige.
Na prijedlog ovog državnog odvjetništva, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).