Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitano petero osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 14. srpnja, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv četvorice državljana Republike Srbije (1979., 1994., 1959 i 1996.) i jedne državljanke Republike Srbije (1971.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika. (16. 7. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici  12. srpnja 2017., zajedno i dogovorno, u cilju da se okoriste, nakon što su prethodno angažirani od, za sada neutvrđene osobe, da za novčanu naknadu od najmanje 500 eura s područja Slavonskog Broda prevezu strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do granice s Republikom Slovenijom, preuzeli u vozilo švicarskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 38-godišnji osumnjičenik, osam državljana Afganistana, dok su ostali osumnjičenici u vozilu njemačkih nacionalnih oznaka kao prethodnica osiguravali relaciju kretanja. Na taj su način došli u blizinu granice kako bi ilegalni migranti, izbjegavajući graničnu kontrolu, izašli iz Republike Hrvatske, a u ostvarenju plana su ih spriječili službenici granične policije.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci u odnosu na sve osumnjičenike podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku).