Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana četvorica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci je zaprimljena kaznena prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv četvorice uhićenih državljana Rumunjske (1986.,1986., 1978. i 1990.), kojom ih se sumnjiči da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, nakon čega je u državnom odvjetništvu provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenika. (16. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 14. srpnja 2019., zajedno i dogovorno s ciljem da se okoriste za trenutno neutvrđenu ukupnu imovinsku korist, na području Dalmacije preuzeli i smjestili u unutrašnjost osobnih vozila i prtljažni prostor državljane Irana. U osobno vozilo kojim je upravljao prvoosumnjičenik smjestili su dio iranskih državljana, a u osobno vozilo kojim je upravljao drugoosumnjičenik preostali dio iranskih državljana, dok su im trećeoosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik u trećem vozilu osiguravali trasu kretanja, a sve u namjeri da ilegalnim migrantima omoguće izbjegavanje granične kontrole i izlazak iz Republike Hrvatske. Osumnjičenike su u njihovoj namjeri spriječili policijski službenici koji su ih zaustavili u blizini Kraljevice.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika iz zakonskog osnova opasnosti od bijega (čanak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).