Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo pred Općinskim sudom u Rijeci optužnicu protiv četvorice uhićenih srpskih državljana (1977., 1990., 1972. i 1987.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (17. 8. 2016.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 8. do 15. kolovoza 2016. godine na teritoriju Republike Srbije i Republike Hrvatske; u cilju da se okoriste; dogovorili da će za novčanu naknadu od najmanje 2.200,00 eura, s teritorija Republike Hrvatske preko graničnih prijelaza protuzakonito prebaciti na teritorij Republike Austrije više desetaka stranih državljana. U sklopu realizacije toga plana jedan od okrivljenika je u rent-a-car agenciji iznajmio teretno vozilo u koje je tijekom noći 15. kolovoza 2016. u blizini graničnog prijelaza Tovarnik, u tovarni prostor bez prozora i otvora za dovod zraka, smjestio ukupno 40 osoba (državljana Turske, Iraka, Sirije, Pakistana i Indije, od kojih jedno dijete staro dva mjeseca). Tako natovarenim vozilom kretao se prema mjestu Lisac u Općini Klana dok su se istovremeno ostala trojica okrivljenika kao prethodnica vozila drugim osobnim vozilom radi praćenja navigacijskog sustava i uočavanja eventualne policijske kontrole u prometu. U daljnjem ostvarenju plana okrivljenike su spriječili policijski službenici Postaje granične policije Rupa.
Općinskom sudu u Rijeci je temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku predloženo da se protiv četvorice okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.