Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet optužni prijedlog protiv F. T. zbog kaznenog djela protiv pravosuđa

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina F. T. (1941.) zbog osnovane sumnje da je od 4. siječnja 2006. do 31. svibnja 2010. svojim postupanjem ostvario obilježja kaznenog djela protiv pravosuđa prisilom prema pravosudnom dužnosniku iz čl. 309. st. 1. Kaznenog zakona. (18. 3. 2011.)
Okrivljeniku se optužnim prijedlogom stavlja na teret da je, sudjelujući u svojstvu vjerovnika u stečajnom postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Rijeci, unatoč činjenici da je prethodno ostvario svoja vjerovnička prava i bio isplaćen, naknadno pribavljenim potraživanjima od drugih vjerovnika; a u namjeri utjecaja na sutkinju koja vodi stečajni postupak te isto tako i na predsjednika suda te stečajne upravitelje u stečajnom postupku i u namjeri utjecanja na donošenje odluka u ovom postupku, podnio više od dvije stotine predstavki vezanih za rad Trgovačkog suda u Rijeci.
Tereti ga se i da je u više navrata podnosio zahtjeve za izuzeće stečajne sutkinje i predsjednika suda te nekoliko puta dolazio u službene prostorije stečajnih upravitelja vrijeđajući ih i ometajući njihov rad, a takvo postupanje imalo je za posljedicu  nemogućnost kontinuiranog rada na predmetu i značajno odugovlačenje postupka iz razloga brojnih očitovanja na upućene predstavke kao i učestale dostave spisa na uvid drugostupanjskom Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu te; unatoč višekratnih kontrola rada Trgovačkog suda u Rijeci i predmetnog stečajnog postupka koje nisu rezultirale pronalaženjem manjkavosti i nezakonitosti u tijeku predmetnog stečajnog postupka; uporno nastavljao sa podnošenjem neosnovanih predstavki prethodno navedenim pravosudnim i državnim tijelima.