Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv četvorice državljana Republike Srbije (1964., 1954., 1962. i 1963.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH u svezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH. (20. 5. 2016.)

Okrivljenike se tereti da su od 22. rujna 1991. do 1. travnja 1994. u Vojniću; za vrijeme oružanog sukoba između snaga hrvatske vojske i policije s paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA; prvookrivljenik kao upravitelj zatvora u Vojniću (od 22. rujna 1991. do 22. travnja 1992.), četvrtookrivljenik od 22. rujna 1991. pa do 23. travnja 1992. kao čuvar, a zatim do 1. travnja 1994. kao upravitelj u tom zatvoru, te drugookrivljenik i trećeokrivljenik kao čuvari u tom zatvoru, svi zaduženi i odgovorni za primjenu odredbi međunarodnog ratnog prava o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, kao i za osiguranje reda i zakonitosti u postupanju prema zatvorenicima, te za osiguranje osnovnih životnih uvjeta u zatvoru, počinili navedena kaznena djela.
Tereti ih se da su protivno pravilnima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, svjesni toga da se zatočeni civili i ratni zarobljenici drže u nehumanim uvjetima i da se izgladnjuju, da čuvari podčinjeni prvookrivljeniku i četvrtookrivljeniku; među kojima su bili drugookrivljenik i trećeokrivljenik; na razno razne načine psihički i fizički zlostavljaju, muče i kažnjavaju zatvorenike, prvookrivljeni i trećeokrivljeni nisu poduzeli bilo što da takvo nezakonito postupanje spriječe, suzbiju, a počinitelje kazne. Tereti ih se da su sve to dopustili, pri čemu su i osobno sudjelovali u tome, svi zajedno s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom, svi pristajući na posljedice, uslijed kojih je u tom vremenu u zatvoru preminulo četvoro zatvorenika, dok je dvadeset i osam civila te šest ratnih zarobljenika fizički i psihički zlostavljano. 
Okrivljenici se nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih određen pritvor i raspisana tjeralica.