Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv dvojice bugarskih državljana i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv dvojice državljana Republike Bugarske (1975. i 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članku 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika i podignulo neposrednu optužnicu. (20. 6. 2018.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 18. lipnja 2018.; zajedno i prema prethodnom dogovoru, s ciljem da se materijalno okoriste u novčanom iznosu od najmanje 400,00 eura; u blizini Petrinje preuzeli i smjestili u kombi vozilo dva državljana Afganistana i pet državljana Irana, skrivajući ih ispod sjedala i u prtljažniku kombija, te nastavili vožnju prema Republici Sloveniji, kako bi stranci prešli državnu granicu. Prvookrivljenik je upravljao kombi vozilom, dok je drugookrivljenik kao vozač osobnog vozila, osiguravao relaciju kretanja vozeći se ispred kombi vozila i putem mobitela obavještavao prvookrivljenika o kontrolnim punktovima. Obojicu okrivljenika su zatekli policijski službenici u blizini graničnog prijelaza Rupa.
Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci predložilo je Općinskom sudu u Rijeci određivanje istražnog zatvora u odnosu na obojicu okrivljenika zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku) što je sud 20. lipnja i usvojio.