Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske protiv trojice uhićenih državljana Bosne i Hercegovine (1991., 1983., 1987.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja okrivljenika, nakon čega je pred Općinskim sudom u Rijeci podignuta neposredna optužnica protiv okrivljenika. (21. 1. 2019.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 19. siječnja 2019., zajedno i dogovorno s ciljem da se okoriste za ukupan novčani iznos od dvije tisuće eura, na području Vrgorca preuzeli i smjestili u osobno vozilo kojim je upravljao 28-godišnji okrivljenik, iranske državljane koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku. Prilikom kretanja autocestom prema Rijeci, ostala su dvojica okrivljenika u drugom vozilu osiguravali trasu kretanja. Vozilo u kojem su bili strani državljani zaustavili su policijski službenici kod  vijadukta Svilno u blizini Rijeke, dok je drugo vozilo zaustavljeno na Graničnom prijelazu Rupa.
Općinsko državno odvjetništvo  predložilo je da se okrivljenicima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).